menuProdukty person_addRegistrácialockPrihlásenie search info

Produkty more_vert Agrochémia podľa škodlivého činiteľa

Produkty

person_addlock
close
« Späť na prehľad
Počet vhodných produktov 2    Strana 1 z 1

Jadroviny, kôstkoviny

Moníliová hniloba ovocia


Najčastejšími pôvodcami hniloby ovocia sú huby rodu Monilia. Hnilobu jadrového ovocia spôsobuje Monilia fructigena, kôstkového ovocia Monilia laxa, ktorá okrem plodov infikuje v jarných mesiacoch aj kvety a výhonky višní, marhúľ a sliviek a vyvoláva známe moníliové usychanie kvetov a výhonkov.

O hubách rodu Monilia treba vedieť, že zdravé ovocie neinfikujú, veľmi ľahko však prenikajú do plodov poškodených hmyzom (predovšetkým obaľovačmi), alebo mechanicky (napr. krupobitím). Preto proti moníliovej hnilobe ovocia bojujeme nepriamo, predovšetkým dobre načasovanými postrekmi proti pôvodcom červivosti. Druhým veľmi dôležitým preventívnym opatrením je sústavné zbieranie hnilého ovocia a jeho okamžité zakopanie hlboko do pôdy, aby sa spóry huby z vankúšikov vytvorených na povrchu plodov nedostávali do ovzdušia, pretože mikroskopicky drobné spóry sú unášané vetrom aj na väčšie vzdialenosti a pokiaľ dopadnú na poškodené ovocie, v prítomnosti vody vyklíčia a spôsobia známu hnilobu.

Okrem toho je potrebné najneskôr pri jarnom reze odstrániť z ovocných stromov infikované zoschnuté ovocie - tzv. moníliové múmie, ktoré sú zdrojom infekcie najmä v jarnom období.

Doporučené agrochemické prípravky


 
expand_less
Informácie §VOP Ochrana osobných údajov Predajne Rozvozy Kontakt
OSIVEX ZÁHRADKÁR, s.r.o.
Štúrova 33, 040 01 Košice

IČO: 36787124, DIČ: 2022404351, IČ DPH: SK2022404351

mailkosice@slovosivex.sk call+421 55 623 41 77